LÄS ONLINE TIPSA E-posta ANNONSINFO

Startsida
Biblioteket
Bildarkiv
Byalaget
Diverse
Föreningar i Rydebäck
Historia
Korsord – 50 stycken!
Kyrkan
Nostalgi
Rydebäcksbryggan
Skolor/Barnomsorg
Träffpunkt Rydebäck
Vårdcentralen

Papperstidningen online
stödprenumeranter mm
Arkiv 2008
Arkiv 2009
Arkiv 2010
Arkiv 2011
Arkiv 2012

Warning: Use of undefined constant action - assumed 'action' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/2/4/e/viirydeback.se/httpd.www/index.php on line 307 Warning: Use of undefined constant action - assumed 'action' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/2/4/e/viirydeback.se/httpd.www/index.php on line 308 Vi-i-Rydebäck, januari 2009
JANUARI 2009
Måndag 26 januari 2009:

Sagostund på biblioteket – Kerstin Brandt har hållit på sedan 1999

Nästan en gång i månaden läser Kerstin Brandt sagor för barnen på Rydebäcks Bibliotek. Det har hon gjort ända sedan 1999 bara med uppehåll för sommarmånaderna. Just den här gången är det barn och personal från Rydebäcks Montessoriförskola på Svanögatan som lyssnar till ”Grodan”.
– Grodan är en av mina favorotböcker, berättar Kerstin. Jag måste välja böcker med omsorg eftersom barnen kan vara så olika gamla. Ibland händer det att barnen redan har läst boken men då får de ändå lyssna och kan känna sig lite som en expert på just den boken.

Nästa sagostund med Kerstin på biblioteket i Rydebäck är den 9 mars klockan 9.30 och 10.15.
Det kostar ingenting att komma dit med sitt barn men det är bra om man ringer och anmäler sitt besök på telefon 042-10 41 95.

Se även andra aktiviteter på Rydebäcks Bibliotek.


Söndag 25 januari 2009:

På bilden från vänster: Emma Assarsson, Emilia Jönsson, Elin Nilsson, Lovisa Ohlander, Elin Sandström och Rebecka Warberg. Liggande: Tilda Börnesjö.

Fortuna FF rivstartade med seger för F10 i Kullabygdens Tjejcup

Fortuna FF tjejlag, F10 startade året med en riktig rivstart då de vid Kullabygdens Tjejcup i Höganäs/Lerberget plockade hem 1:a platsen till Fortuna FF. Helt obesegrade, utan förluster, med 17 gjorda mål och endast 3 insläppta var de nästan i en klass för sig. Lovisa Ohlander inlånad från F9 gjorde en strålande premiär då hon bidrog med flera av lagets gjorda mål. 
Text o bild: Håkan Börnesjö
Bo Hansson, rektor på Rydebäcks Montessoriskola, visar ritningar på den nya skolbyggnaden som under våren kommer att placeras i anslutning till nuvarande skola.

Torsdag 22 januari 2009:

Montessoriskolan visas upp

Många föräldrar och barn sökte sig till Öppet Hus på Rydebäcks Montessoriskola mellan klockan 18 och 20 för att ställa frågor och titta på lokalerna. Skolan satsar nu även på att ha högstadium. Profileringen är ”Golf och Idrott & Hälsa” när man i en F-6 skola flyttar till nya lokaler i anslutning till nuvarande verksamhet. Konkurrensen är stor om de 20 platserna i förskolan. Flera förädrar uttryckte besvikelse över att kanske inte komma in med sitt barn till hösten. Till årskurs 7 är det betydligt lättare.
Mer om skolsituationen i Rydebäck i nästa nummer av Vi-i-Rydebäck.


Måndag 19 januari 2009:

En lottovinst på över 6 miljoner kronor har landat i Rydebäck!

En 5-veckors Lotto-kupong med 7 rätt på lotto 1 inlämnad på Servicebutik Hörnan här i Rydebäck visade sig i helgen vara värd 6.170.480 kronor! Visst är det väl härligt och lite spännande att det är någon som bor alldeles nära oss som har vunnit...

– Det var en 5-veckorskupong med 12 rader i lotto 1 och 2 samt joker. Den kostade 410 kronor, berättar Henrik Thurdin på Hörnan i Rydebäcks centrum. Vinnaren, som vill vara anonym till att börja med, är en medelålders man som brukar vara inne i butiken ett par gånger i veckan för att spela och köpa lite trisslotter. Det här är vår allra största vinst någonsin. Tidigare har vi bara haft några vinster på drygt 100.000 kronor som mest. Läs mer på HD.se.

I dag har Helsingborgs Dagblad varit här ute och gjort intervjuer med några Rydebäcksbor – bland annat Marita Hansson på vårt nystartade Konditori.
Läs på HD.se vad de svarade på frågan om det var dags att börja spela på Lotto.

Lämna en kommentar på HD.se


Söndag 11 januari 2009:

Från vänster: Gudrun Erlanson, Christina Odenberg, Anna Eklund, Gisela Pernrup och Sofija Videke.

50 år med kvinnliga präster
– fem härliga ”tjejer” firade i Rydebäck

Hösten 1958 fattade Svenska kyrkans kyrkomöte beslutet att både kvinnor och män skulle få vara präster i Svenska kyrkan. För 50 år sedan, den 1 januari 1959, trädde beslutet i kraft. Dessa fem årtionden uppmärksammades på söndagseftermiddagen av Kvistofta pastorat som bjudit in fem kvinnliga präster från olika generationer till Rydebäcks kyrka. Det är fantastiskt att höra starka, intelligenta och roliga kvinnor beskriva sina olika upplevelser som präster i Svenska kyrkan. Lunds stifts tidigare biskop Christina Odenberg (prästvigd 1967) deltog tillsammans med kontraktsprosten Gudrun Erlanson (prästvigd 1975) och Kvistofta pastorats egna präster Anna Eklund (prästvigd 1987), Gisela Pernrup (prästvigd 1998) samt Sofija Videke (prästvigd 2007).

Christina Odenberg sammanfattade den långa vägen till att kvinnliga präster nu är accepterade i alla läger. Många beslut togs vid fler möten och resultatet blev oftast att ”inga åtgärder vidtogs”. Samvetsklausulen bäddade länge för att motståndarna till kvinnliga präster hade något att luta sig mot.
– Men striden har varit värt allt, avslutar Christina Odenberg som tycker att Svenska kyrkans människosyn med att män och kvinnor är jämlikar och kompletterar varandra nu är tagen på allvar.

Se även arikel på hd.se den 11 januari 2009.


Stor uppslutning – både i kyrkan och till kaffetFörra Lundabiskopen Christina OdenbergVår kyrkoherde Anna EklundKontraktsprost Gudrun ErlansonVid efterföljande mässa togs kyrkans nya gobeläng ”Godhetens källa” officiellt emot. Konstnären Camilla Skorup berättade om sina tankar kring konstverket. Mer om detta i nästa nummer av tidningen Vi-i-Rydebäck.


Onsdag 7 januari 2009:

Stefan Bertryd framför gropen som grävs för att kunderna fortsättningsvis även ska kunna tanka etanol – E85.

I början av februari kan vi tanka E85 på Shell i Rydebäck

Mellan själva butiksbyggnaden och de första pumparna på Shell i Rydebäck håller man på att gräva för fullt.
– Vi måste hänga med, berättar Stefan Bertryd som tillsammans med Thomas Malmborg driver macken och butiken sedan 2004. Det är myndigheterna som bestämt att alla som säljer mer än en miljon liter bensin per år måste, före den 1 mars 2009, även tillhandahålla etanol i sina pumpar.
– E85 som etanolen kallas är väl inte den bästa miljölösningen när spannmålet tryter och delar av jordens befolkning svälter, menar Stefan. Det här är också en investering runt 500.000 kronor som inte kommer att vara lönsam för oss.
Stefan vill också gärna informera om att företaget, trots att bensinen är så dyr, bara tjänar netto cirka 20 öre per liter – om det nu var någon som trodde något annat.
Annars är ju Shell ”mer än bara en mack!” som man säger på sin hemsida.


Onsdag 7 januari 2009:

Pappa Patrik Bäckbom med sonen Sebastian passar på att testa isen på dammen framför ”55+husen” på Västra Stationsgatan i Rydebäcks centrum.

Härligt vinterväder med skridskor och hockeyspel på hemmaplanOvan: Matsäck på utflykt är ju ett ”måste” även om det inte är så långt hem. Och efter ett rejält träningspass på isen kan Sebastian njuta av lite varm dricka från termosen. Smakar bra i det kalla men soliga vädret.

Nedan: Flera ungdomar som passar på att testa isen samma dag...

Bäst att passa på var det säkert många som tänkte när isen frös till på dammen mellan Frösögatan och Västra Stationsgatan. Både idag och flera dagar tidigare var det här full fart på jullovslediga barn och ungdomar.

– Just nu är isen riktigt tjock och de är ingen fara att åka. Vi har varit här flera gånger och idag nästan tre timmar, berättar Patrik Bäckbom som tagit med sonen Sebastian för att åka skridskor och spela hockey.
Patrik är uppvuxen i Rydebäck och berättar att på den tiden åkte man under flera år skridskor på dammarna vid Rya golfbana när det var fruset. Inget som han kan rekommendera denna vinter – än så länge.

Det är inte ofta vi haft chans att åka skridskor på naturis i Rydebäck. Någon som kommer ihåg när och var?
E-posta gärna din ”is-historia” till tips@viirydeback.se


Fredag 2 januari 2009:

Fru Marita, dottern Frida och Kenneth Hansson säljer semlor fortare än de hinner tillverkas...

Nu har vi ett ”KONDIS” i Rydebäck

Som vi berättade redan den 5 november förra året så har vi nu fått konditori och smörgåsbutik till Rydebäck. Redan lördagen den 20 december hade man en liten smygöppning med mingel för ett 70-tal kunder som råkade komma förbi. Sedan måndagen före jul är det öppet på riktigt med hyllorna fulla av bröd från Carl Perssons bageri i Påarp.
Det är Glasmästaren från Gantofta, Kenneth Hansson med familj, som satsar på att få Rydebäcksborna att äta mer bröd i alla former. Kenneth har redan ett förflutet i Rydebäck då han mellan 1983 och 1988 drev Strandkiosken, som vi numera brukar kalla Rosa kiosken.
– Vi öppnar alla vardagar från måndag till fredag vid 6-tiden på morgonen beroende på när brödet är färdigbakat, säger Kenneth. Sedan stänger vi vid 18-tiden.

Öppettider i övrigt är lördag 7–16 och söndag 11–16.