LÄS ONLINE TIPSA E-posta ANNONSINFO

Startsida
Biblioteket
Bildarkiv
Byalaget
Diverse
Föreningar i Rydebäck
Historia
Korsord – 50 stycken!
Kyrkan
Nostalgi
Rydebäcksbryggan
Skolor/Barnomsorg
Träffpunkt Rydebäck
Vårdcentralen

Papperstidningen online
stödprenumeranter mm
Arkiv 2008
Arkiv 2009
Arkiv 2010
Arkiv 2011
Arkiv 2012

Warning: Use of undefined constant action - assumed 'action' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/2/4/e/viirydeback.se/httpd.www/index.php on line 307 Warning: Use of undefined constant action - assumed 'action' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/2/4/e/viirydeback.se/httpd.www/index.php on line 308 Vi-i-Rydebäck, maj 2010
JUNI 2010

Måndag 7 juni 2010:

Som ”gammal” scout var det inga problem för Magnus Andersson att få till en fin glöd att grilla över.

Rydebäcks Scoutkår ställer upp och grillar till Lions månadsmöte


Från vänster: Magnus Andersson – grillande kassör, Claes Håkanson – Lionspresident, Magnus Midander – grillande ordförande och Angelika Ehk – arrangerande seketerare.


Längst ner på kortänden av bordet skymtar Per Östman och Sture Jacobson.
Efter en solig och varm helg kom måndagen med ihållande regn (31 mm i Helsingborg = mest i hela landet). Men när Lions Vallåkra-Rydebäck samlades vid nere vid scoutstugan efter visningen av ”Rydebäcks högsta hus” Havstornet så var det uppehåll.
Medan herrarna höll sitt månadsmöte fick damerna lite ”scoutstugehistoria” berättad för sig av Angelika Ehk, som varit med nästan ända sedan man 1985 fick köpa huset för 1 (en) krona av Sulcus.
Och sedan var det dags för mat.
Eftersom Lions medlemmar med sällskap var och en betalade en liten slant för att få detta fina grillbufféarrangemang så fick scouterna också in lite pengar till sin fortsatta verksamhet.

– Det är både bra och trevligt när vi kan stötta varandra på det här sättet, säger Claes Håkanson som är president i Lions Club Vallåkra-Rydebäck och själv varit scoutledare en gång i tiden. Nu kan vi från olika håll vara med och göra så att barn och ungdomar får en bra uppväxt.

– Vi är i dag 45 medlemmar varav 10 är vuxna, säger Magnus Midander som är kårordförande i Rydebäcs Scoutkår och ser ljust på framtida utveckling.

Både inom Lions och Scouterna finns en idealitet som saknas på många ställen i dag suckar de båda ledarna samtidigt som de verkar vara glada över att de är med och ger sin kraft på ”rätt” ställe.


Tisdag 15 juni 2010:


Det var svårt att avgöra hur många anhöriga som hade tagit sig till Rydebäcksskolan för att titta på skolavslutningen. Den tredjedel av publiken som hade intagit sluttningen hade nog alla ganska bra utsikt over festligheterna.

Folkligt och festligt vid avslutningen på Rydebäcksskolan

Avslutningen på Rydebäcksskolan kunde traditionsenligt hållas på planen utomhus i anslutning till skolan.
Tre tjejer och en kille – två elever från vardera 6:an och 9:an på skolan höll i avslutningen. Henrietta Gatestål i en av avgångsklasserna hade skrivit merparten av texten som var både kul och informativ med inslag av personliga reflektioner från de fyra ”programledarna”. De övriga var Caroline Knagg, Tilda Henningsson och Kevin Eriksson.
– Henrietta gillar det här även om hon trots allt inte är så förtjust i att stå i rampljuset, säger en stolt pappa Thomas som avslöjar att hon bara hade toppbetyg att ta med sig till gymnasieskolan Procivitas till hösten och sedan är hennes planer att fortsätta med juridikstudier.
Lycka till säger vi till Henrietta och alla andra elever som nu ger sig ut i ”Livet efter 9:an”.
Och vi fick så klart höra skönsjungande elever – både i kör och som solonummer. Till sist: ”Den blomstertid nu kommer”…


Henrietta Gatestål var tillsammans med ytterligare en elev från nian och två från sexan programledare för årets avslutning på Rydebäcksskolan.

Varje år delar man ut idrottsstipendium till en tjej och en kille.
I år gick de till Erika Vargues Engström respektive Martin Nilsson.
Idrottsläraren Lennart Johansson passade på att dela ut en grattiskram medan Bengt Andreasson berättade varför just hon fått utmärkelsen.

Finklädda tjejer och killar så långt ögat kunde nå. Kanske tog en liten smoking ändå priset för mest uppklädda manliga elev...

Glada härliga tjejer och killar. Ett l-å-n-g-t sommarlov hägrar.
Det känns i luften...
Martin Nilsson fick årets idrotts-stipendum för killar.

Söndag 20 juni 2010:

Söndag – sista dagen i Fortuna FFs fotbollsskola på Örby — bjöd bland annat på sol och goda hamburgare.

Fortuna FF arrangerade Landslagets Fotbollsskola 2010.

På Svenska Fotbollsförbundets hemsida kan man läsa att i år har totalt 613 föreningar haft 43.273 spelare med i det man kallar ”Världens roligaste fotbollsskola”. Fortuna FF är en av 19 klubbar som arrangerar Landslagets Fotbollsskola 2010 i Skåne.Från vänster: Karolina Söderström som är rektor för Fortuna FFs fotbollsskola, Gun Bergström på kansliet och allt-i-allo en dag som denna samt pappa Urban Plevén (vars dotter Klara spelar med i F01/02).

Drygt 60 deltagare, blandat tjejer och killar, i tre grupper: 6–7 år, 8–10 år och 11–12 år har under fredag, lördag och söndag intagit fotbollsplanerna på Örby. Lite ostadigt väder har det varit men under de totalt 12 timmar som fotbolls-skolan pågått har det bara regnat under 15 minuter.

– Visst är arrangemanget ett sätt att försöka rekrytera nya ungdomar. Men fotbollsskolan fyller främst en viktig social funktion och ökar vi-känslan. Här umgås man intensivt fyra timmar åt gången, äter tillsammans och lär känna nya kompisar även i andra åldersgrupper, säger Olof Sydmark som tillsammans med Magnus Andersson är en av ledarna för gruppen 6- och 7-åringar. I vanliga fall tränar Olof Fortuna FFs lag P99.

– Alla deltagare har skött sig fantastiskt bra och det verkar som om alla haft roligt, berättar Karolina Söderström som är uppvuxen i Rydebäck med ett förflutet i gamla Rydebäcks IF och idag är rektor för fotbollsskolan i Fortuna FFs regi. Jag vill också rikta ett särskilt tack till alla killar som spelar i P97 och P95 och som fungerat som hjälptränare under fotbollsskolan.Visst ser man att det är ”Världens roligaste fotbollsskola”!
Tisdag 22 juni 2010:

Björn Kruse och Marcus Bellatreccia i årets teaterföreställning i det gröna. Läs om förra årets föreställning.
De tre ”gudinnorna”

Gratis sommarteater tillbaka
i det gröna vid Rydebäcksskolan

Liksom förra året i juni fick vi i Rydebäck besök av Teater Adesso. Klockan 14 inledde de en gratis sagoföreställning i det gröna.

Det är Helsingborgs stad genom ”Kultur i stadsdelar” samt Vittra, ABF och Hyresgästgöreningen som satsar på att ge hela familjen en kulturupplevelse på tio ställen runt om i Helsingborg. Här i Rydebäck fick närmare 100 barn och vuxna möta vikingen Gunnar, gudarna från berget Olympus och den elake Seth. Med små medel, fantastisk skådespelarkonst och stor inlevelse lyckas de förmedla ganska invecklade berättelser även till de allra yngsta i publiken.
– Världen är full av sagor och berättelser, menar Marcus Bellatreccia och Björn Kruse som i år hämtat underlaget från Island, Egypten och Grekland.
Röster ur publiken: Bra sagor – roligt när kungen försvann i Nilen. Jag kommer ihåg att du var hund förra året. Spännande! Fniss, fniss (när oraklet pratade under en vit yvig peruk som stack upp bakom kulissen).

Efter föreställningen fick Marcus en liten pratstund med några ur publiken:

– Mycket bra! Kanske var texten lite svår, men framförandet gjorde att barnen ändå hängde med, tyckte Marianne och Lennart Eriksson, som bott i Rydebäck ända sedan 1978.
De hade tagit med sig sonsonen Lucas (5 år) till teatern. Mormor och morfar bor också i Rydebäck medan Lucas själv bor på Raus.


Vann du på ditt festmärke?

Kolla Rydebäcks IFs dragningslista!
Klicka för att ladda hem pdf med fullständig vinstlista.Midsommarafton fredag 25 juni 2010:Var det publikrekord vid årets midsommarfirande i Rydebäck?Ingrid Malmberg, som är ”midsommargeneral” och ordförande i Rydebäcks IF, gläder sig tillsammans med Kitty Gullstrand över det vackra vädret och tillströmningen av så många människor...

Det har funnit år där fantastiskt många människor varit samlade på Krokaäng i Rydebäck för att fira midsommar. Men frågan är om inte årets tillströmning slog rekord. 700–800 människor MINST! var det någon som trodde. I år var första året som Rydebäcks IF ensam tagit på sig ansvaret för att arrangera festligheten. Dock har Byalagets styrelse varit med och sålt festmärken inför firandet. Dragningslistan hittar ni här.
– Det är jättekul att det kommit så många och bättre väder kunde vi ju inte önskat oss, säger Ingrid Malmberg som är ordförande i Rydebäcks IF.

En och annan minns ändå, med viss saknad, dansen på kvällen till levande musik och lövad bana.
Men – till det fordras ännu fler ideella krafter.
Någon som ställer upp till nästa år?Juliana Persson och Christer Nilsson (tidigare RIF-ordförande) höll i sång- och midsommarlekar. Julius Persson stod för välfungerande ljudteknik...


Många barn, föräldrar och andra anhöriga slöt upp och bildade flera ringar runt midsommarstången som kändes extra fin när solen lyste så härligt över det hela...Glada och aktiva midsommardamer – kända ansikten i Rydebäck...


Måndag 28 juni 2010:

Miljöinspektörerna Mónika Rüll och Caroline Bernes tog prover på badvattnet i Rydebäck.

21,4 grader när miljöförvaltningen tog vattenprover

Det var andra gången i sommar som miljöförvaltningen var och tog prover på badvattnet i Rydebäck. Miljöinspektör Mónika Rüll, som är ansvarig för provtagningen i Helsingborg, hade med sig Caroline Bernes som också är miljöinspektör och annars jobbar med miljöskydd sedan 8 år tillbaka.
I Rydebäck tas prover var 4:e vecka medan Domsten, Fria bad, Råå vallar och Vikingstrand får besök varannan vecka. Det beror på att de är bad med Blå flagg eller badplatser som Helsingborg hoppas kan komma att uppfylla kriterierna för vattenkvalitet, service och säkerhet.

Förra gången man mätte var vecka 22 (31 maj) och då hade vi i Rydebäck 13,4 grader. Nu hade temperaturen stigit till 21,4 grader och pH-värdet var helt normalt. Totalt tas prover på 15 ställen runt om i Helsingborg och bara Örby (på ett av de två mätställena) hade varmare i vattnet. När det gäller övrig information tardet minst tre dagar innan provresultaten är framme och då finns de på Smittskyddsinstitutets hemsida BADPLATSEN.

– Trevlig sommar alla Rydebäcksbor, önskade Mónika och Caroline.


Förhandsbesked onsdag 30 juni 2010:

Rydebäcksbryggan – symboliskt första spadtag klockan 18!

Intresserade Rydebäcksbor hälsas välkommen ner till ”gamla bryggan”.


Onsdag 30 juni 2010:

Första spadtaget: Rickard Jönsson – initiativtagare till bryggan och medlem i bryggruppen, Stina Fridlund – kontorschef för Sparbanken Gripen i Rydebäck samt Joakim Andersson – Stadsbyggnadsnämndens avgående ordförande (M) som genom löften i ett tidigt stadium uppmuntrat till insamlingen.

Symbolisk pålning: Mats Knutsson och Mats Marklund, båda aktiva medlemmar i bryggruppen.

Underskrivet! Joakim Andersson samtalar med Byalagets ordförande Jan Heidne efter att ha skrivit på avtalet om bryggan.

Checken överlämnas: Sparbanken Gripens regionchef Johanna Rubendahl lämnar över checken till Helsingborgs stad på uppdrag av Byalagets Bryggrupp.


Symboliskt spadtag och pålning gör Rydebäcksbryggan verklig

Nu är det klart ”på riktigt”. Avtalet mellan Bryggruppen och kommunen undertecknades vid bryggfästet på Rydebäcksstranden strax efter klockan 18 på onsdagkvällen av Byalagets ordförande Jan Heidne och Stadsbyggnadsnämndens avgående ordförande Joakim Andersson.

Engagemanget från Rydebäcksborna har enligt Joakim Andersson varit den absolut främsta anledningen till att vi till nästa sommar kan räkna med att ha en ny brygga.

Huvudsponsor till bryggan är Sparbanken Gripen i Rydebäck där även alla plankköp bokförts. Johanna Rubendahl, som är regionchef och boende i Rydebäck, överlämnade närmare en miljon kronor på en stor check till Joakim Andersson för vidarebefordran till kommunen. Helsingborgs stad kommer som utlovat att bidra med ytterligare cirka fyra miljoner kronor för att därefter även stå för underhållet av bryggan.

Bryggan blir enligt Hanne Hansen, som är landskapsarkitekt på Stadsbyggnadsförvaltningen, 180 meter lång och närmare 3,5 meter bred utformad som ett T (tvärgående bryggdel längst ut). Längst ut kommer vattendjupet att vara cirka två meter. Förmodligen kommer det inte att vara lämpligt att dyka från bryggan. Dagens brygga är cirka 60 meter lång och ligger nästan på vattenytan. Den nya bryggan blir både längre och högre. Stegar, bänkar, räcken, belysning och även materialval diskuteras fortfarande. Handikappanpassningen är idag en självklarhet och har drivits av bryggruppen.

Konstruktionsritningar till bryggan finns framtagna som underlag för att bland annat kunna räkna ut hur mycket den kommer att kosta. Däremot finns i dag ingen ny skiss på själva bryggan.

PASSA PÅ!
Fram till och med den 15 september 2010 kan man för 1.000 kronor köpa en gångbräda med valfri text (högst 30 tecken inklusive mellanslag). Gå in på Sparbanken Gripen i Rydebäck så hjälper de till med att köpa bräda eller sätt in jämnt antal tusen kronor på bankgiro 5080-6447.

Mer information finns på www.rydebacksbryggan.se

Många hade samlats nere vid stranden i Rydebäck för att ta del av det historiska första spadtaget för bryggan. Från vänster: Johanna Rubendahl, Barbro Johansson, Nichlas Nilsson, Ole Andersson, Stina Fridlund, Rolf Johansson, Joakim Andersson, Jan Heidne, Mats Marklund, Rickard Jönsson, Mats Knutsson, Magnus Midander och Hanne Hansen. Även Karin Heidne och Lena Sundström var på plats (men bakom respektive kamera).